NPO
NTR
1 november 2009

Theo van Gogh had minister van Cultuur kunnen worden. Dit zegt vriend Theodor Holman over de vijf jaar geleden vermoorde cineast in Napels bij Nacht. Holman herinnert zich dat Van Gogh "echt, oprecht" tegen hem zei: "Ik heb Pim gesproken, hij wil dat ik minister van Cultuur wordt." Pim is natuurlijk de eveneens om het leven gebrachte politicus Pim Fortuyn... Daarop kwam Van Gogh bij Holman terecht: of ze de ministersfunctie niet samen in deeltijd konden vervullen? Later was de vraag aan Holman of hij staatssecretaris zou willen worden. Holman had graag gezien dat de koningin de beëdiging van Theo van Gogh als minister had geweigerd: "heerlijk", zegt hij, want dat had meteen tot een kabinetscrisis geleid, en dan "was de monarchie nu weg geweest".

Klik hier om het interview te beluisteren